Naslovna - Srebrenik - Učenici JU MSŠ Srebrenik privode kraju svoje projekte

Učenici JU MSŠ Srebrenik privode kraju svoje projekte
Ove godine učenici JU Mješovita srednja škola Srebrenik, i u uslovima pandemije COVID-a 19 uspješno privode kraju projekte kao što su: Opremanje kabineta za trgovce Mapa do znanja najdragocjenijeg blaga Pametne stepenice Zdrava hrana naša bolja strana Kupujmo domaće Primijenimo znanje First coffee then learn Mentori ovih projekata su prof.

Objavio: Davor Vehabovic | Thursday 22. April 2021. u 14:55 sati | Pregleda: 1703

Učenici JU Mješovita srednja škola Srebrenik, već dugi niz godina učestvuju u realizaciji mnogobrojnih projekata, uz veliku podršku menadžmenta, profesora škole, kao i donatorsku podršku privrednika grada Srebrenika, bez čijih donacija učenici ne bi mogli realizovati mnoge projekte.

Ove godine učenici JU Mješovita srednja škola Srebrenik, i u uslovima pandemije COVID-a 19 uspješno privode kraju projekte kao što su:

  • Opremanje kabineta za trgovce
  • Mapa do znanja najdragocjenijeg blaga
  • Pametne stepenice
  • Zdrava hrana naša bolja strana
  • Kupujmo domaće
  • Primijenimo znanje
  • First coffee then learn

Mentori ovih projekata su prof. Elvira Suljkić i prof. Suvada Osmanović.

 

Projekat: MAPA DO ZNANJA NAJDRAGOCJENIJEG BLAGA

Grupa učenika IV razreda ekt, uočila je problem nedovoljne informisanosti mladih za finansijsku podršku tokom školovanja. Učenici ali i društvo u cjelini, u većini slučajeva, nisu upoznati sa finansijskim mogućnostima koje im se pružaju za obrazovanje. Postoje razne institucije koje nude stipendije kao nagradu za sav uložen trud fokusiran na znanje, organizacije za mlade, ali većina mladih ljudi nije dovoljno upoznata s tim ili ne zna ništa o tome.

Cilj projekta je upoznati i uputiti učenike srednjoškolce (buduće studente) s mogućnostima finansiranja njihovog budućeg studiranja.

 

Projekat: PAMETNE STEPENICE

Tim učenika IV ekt, „5 za 5“, pokrenula je projekat pod nazivom „Pametne stepenice“. Uočili su da učenici ove srednje škole često prave greške u pisanju i izgovaranju riječi maternjeg jezika (bosanski jezik), veoma brzo zaboravljaju bitne formule iz matematike, ne poznaju osnovne pojmove iz stranih jezika (njemačkog i engleskog), te su previše pasivni i premalo motivisani za bilo kakve školske i životne aktivnosti.

Cilj pojekta je da učenici bez velikog napora zapamte ono što je najbitnije. Prolazeći svakodnevno stepenicama učenici će imati priliku čitati formule iz matematike, pravopis iz bosanskog jezika, osnovne stvari iz njemačkog i engleskog jezika te motivirajuće izreke.

 

Projekat: ZDRAVA HRANA NAŠA BOLJA STRANA

Grupa učenika IV ekt, smjer računovodstvo i finansije, pokrenula je projekat pod nazivom „Zdrava hrana naša bolja strana“. Posmatrajući drugove i drugarice uočili su da oni najčešće konzumiraju nezdrave namirnice. Često dolaze u školu, čak i u drugu smjenu, a da nisu doručkovali. Nezdrava i nepravilna ishrana kombinovana sa nedovoljnim kretanjem i stresom može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema. Danas sve češće u društvu srećemo mlade ljude koji imaju probleme sa težinom (gojaznost, anoreksija, bulimija) te druge bolesti (dijabetes, srčana oboljenja).

Najčešći uzrok prethodno navedenih bolesti jeste nezdrava i nepravilna ishrana. Takođe, mladi su svoju fizičku aktivnost sveli na minimum. Bez fizičke aktivnosti unesena energija u organizam se ne troši, te se samo akumulira i stvara gojaznost.

Namirnice koje se koriste moraju biti zdrave, to jest, moraju biti uzgojene bez vještačkih đubriva, pesticida. Zbog toga je veoma bitno znati porijeklo namirnica koje se koriste u ishrani, kao i način njihovog uzgoja.

Cilj ovog projekta je potaknuti mlade da se zdravo i pravilno hrane. Oni trebaju da vode računa o porijeklu i načinu uzgoja namirnica i da jedu raznovrsnu hranu da bi sačuvali vlastito zdravlje.

„Razuman se hrani da živi, a lud živi samo da se hrani i goji.“

Meša Selimović

 

Projekat: PRIMIJENIMO ZNANJE

Na ideju za projekat pod nazivom „Primijenimo znanje“ učenici su došli zbog činjenice da učenici tehničkih škola nemaju mogućnost obavljati praksu van škole u preduzećima i drugim organizacijama, kao što je to slučaj sa stručnim školama. Praksa i stečeno iskustvo van škole bi im pomoglo za lakše donošenje važnih životnih odluka, da li nastaviti daljnje školovanje – studij ili pronaći posao nakon završetka srednje škole. Bez prakse van škole učenici ne mogu realno sagledati sve činjenice i šta zaista znači rad. Primjenom stečenog znanja u praksi, pomoglo bi učenicima da razvijaju veću odgovornost, te se pripreme za daljnje školovanje i budući radni odnos.

Cilj projekta je uvođenje praktične nastave van škole za učenike tehničkih škola, kako bi se učenici susreli sa realnim poslovnim svijetom, i mogućnostima koje im se pružaju.

 

Projekat: FIRST COFFEE THEN LEARN

U školskoj 2020/2021. godini tim učenika IV ppt-a, „Dream team“ pokrenuli su projekat pod nazivom „FIRST COFFEE THEN LEARN“.

U vrijeme pandemije COVID-19, učenici nisu bili u mogućnosti da kupe tople i druge napitke za osvježenje. Svrha projekta jeste da za vrijeme pauze mogu sebi priuštiti napitke kao što su: kafa, čaj, topla čokolada, cappuccino.

Razmišljajući kako da riješe taj problem učenici su zaključili da je najbolje da se u holu škole postavi kafe aparat. Tokom rada na projektu učenici su razvijali načine komunikacije, učili se timskom radu, razvijali vještinu pregovaranja, tehnološkog napredovanja i primjenjivali stečena znanja u praksi.

 

Projekat: KUPUJMO DOMAĆE

U školskoj 2020/2021. godini tim učenika IV EKT, „Ekonom“, pokrenuli su projekat pod nazivom „Kupujmo domaće“. Mješovita srednja škola Srebrenik je u proteklim godinama već radila na projektima vezano za kupovinu domaćih proizvoda, te je i ovaj tim odlučio nastaviti tu tradiciju. Shvatili su važnost kupovine domaćih proizvoda ali i činjenicu da treba konstantno poticati domaće stanovništvo da kupuje domaće proizvode sa šifrom 387. Kao ekonomisti, učenici su shvatili koliko je bitno razvijati domaću proizvodnju, a da bi se to postiglo potrebna je potražnja za domaćim proizvodima. Kada uđemo u prodavnicu, sami biramo šta ćemo kupiti. Svi građani Bosne i Hercegovine moraju shvatiti jednu činjenicu, da kupovinom domaćih proizvoda indirektno utiču i na vlastiti standard.

Cilj projekta je dodatno uticanje na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda, jer kupovinom proizvoda iz Bosne i Hercegovine jačamo naša preduzeća, zadržavamo postojeća radna mjesta i otvaramo nova, izdvajamo više novca za penzije, bolnice, škole, što je u vrijeme širenja korona virusa i njenog uticaja na privredu još značajnije.

Kupujmo domaće - 387