Naslovna - Srebrenik - Nastavlja se testiranje građana u Srednjoj Špionici, cijelo mjesto i dalje ostaje u karanteni

Nastavlja se testiranje građana u Srednjoj Špionici, cijelo mjesto i dalje ostaje u karanteni
Nakon što je prekjučer potvrđeno da je 61-godišnja ženska osoba pozitivna na koronavirus, testirano je još 12 osoba iz Srednje Špionice i kod njih 7 je potvrđena zaraza koranavirusom.

Objavio: Davor Vehabovic | Monday 30. March 2020. u 14:29 sati | Pregleda: 3053

 

Danas je u održana pres konferencija Štaba civilne zaštite Srebrenik povodom novonastale situacije i 8 potvrđenih slučajeva zareze koronavirusom na ovom gradskom području.

Nakon što je prekjučer potvrđeno da je 61-godišnja ženska osoba pozitivna na koronavirus, testirano je još 12 osoba iz Srednje Špionice i kod njih 7 je potvrđena zaraza koranavirusom. Jedna osoba ima medicinske probleme, dok svi ostali za sada nemaju simptome.

“Mjesta panici nema, nadležne službe danonoćno rade i poduzimaju sve potrebne mjere da se spriječi širenje zaraze, a najvažnija je da cijelo mjesto Srednja Špionica i dalje u karantenu. Što se tiče stanja opereme, radimo uglavnom s onim što smo sami uspjeli proizvesti. Apelujem na građane još jednom, ne treba paničiti, ali se svi moramo pridržavati propisanih mjera, naročito kućne samoizolacije”, naveo je komandant Štaba civilne zaštite i i gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Kako je navedeno, mještanima Srednje Špionice na raspolaganju je Štab civilne zaštite Srebrenik, u smisu nabavke lijekova,hrane i svega što je potrebno u ovom trenutku i sve to se odvija u koordinaciji sa štabom unutar samog naselja.

Osobe kod kojih je potvrđena zaraza nalaze se u svojim domovima, a ubrzo bi trebale biti premještene u izolacijski centar u Tuzli.

-“Danas ćemo uraditi dodatna ispitivanja i očekujem da ćemo obezbijediti dovoljan broj briseva kako bi što širu populaciju u Srednjoj Špionici obuhvatili sa testiranjem i imali jednu realniju epidemiološku sliku. Moramo ostati pribrani,potrebna je maximalna saradnja građana koja je u ovom prethodnom periodu nedostajala, jer samo zajedno možemo spriječiti veće širenje zaraze,”rekao je direktor Doma zdravlja u Srebreniku dr. Ibrahim Zukić.

Potvrđeno je i da je jedna zaražena osoba koristila usluge ambulante u Špionici i hemijskog laboratorija u Domu zdravlja Srebrenik i ekipe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom već su od preksinoć u izolaciji.

Večeras bi trebali biti poznati rezultati današnjih testiranja, a kako je navedeno, s obzirom da je prošlo dosta vremena i da su zaražene osobe ostvarivale brojne kontakte, epidemiološka slika vjerovatno neće biti povoljna.