Naslovna - Srebrenik - Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK

Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK
Preporučuje se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrolne preglede i odlaske ljekaru porodične medicine, ukoliko to nije neophodno iz zdravstvenih razloga.

Objavio: Armin Tufekcic | Monday 09. March 2020. u 09:43 sati | Pregleda: 3258

 

JZU Dom zdravlja Srebrenik, u vezi Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, a u okviru aktivnosti na prevenciji pojave i ranog otkrivanja eventualnih slučajeva oboljenja izazvanog novootkrivenim virusom COVID 19, obavještava građane grada Srebrenika:

1. Preporučuje se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrolne preglede i odlaske ljekaru porodične medicine, ukoliko to nije neophodno iz zdravstvenih razloga. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom ukoliko je osobi potreban recept ili savjet ljekara, te da po recepte dolaze mlađi članovi porodice.

2. Nalaže se da se u zdravstvenim ustanovama na području Kantona privremeno obustave redovni kontrolni specijalističko konsultativni pregledi, a da se obavljaju samo oni, koji su prema procjeni specijaliste, na primarnom nivou zdravstvene zaštite, neophodni. Otkazivanje pregleda vršiti telefonski uz procjenu stanja pacijenta putem razgovora.