Naslovna - Srebrenik - Svečano otvoreni „Dani povelje“ u Srebreniku

Svečano otvoreni „Dani povelje“ u Srebreniku
Prigodnoj svečanosti u holu Doma kulture u Srebreniku prisustvovali su predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona te brojni posjetioci.

Objavio: Armin Tufekcic | Monday 18. February 2019. u 08:25 sati | Pregleda: 3623

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović svečano je otvorio kulturnu manifestaciju „Dani povelje“. Prigodnoj svečanosti u holu Doma kulture u Srebreniku prisustvovali su predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona te brojni posjetioci. U svom obraćanju brojnim posjetiocima načelnik Omerović je posebno naglasio da se organiziranjem ove manifestacije prisjećamo svih bosasnkih velikana koji su se još u srednjem vijeku borili za očuvanje državnosti Bosne i Hercegovine. – Zahvaljujući našim vrijednim umjetnicima i privrednicima, koji daju poseban pečat ovoj kulturnoj manifestaciji i koji pružaju sliku dobrih Srebreničana, ovaj grad je i danas prepoznatljiv u BiH i u regionu. Ova manifestacija predstavlja i dokaz da se uz puno volje i truda mogu prevazići svi problemi s kojima se suočavamo“, poručio je načelnik Omerović.

Ovom tradicionalnom manifestacijom se na prigodan način obilježava 15. februar, koji se slavi kao svojevrsni rođendan ovog grada. Na taj dan daleke 1333. godine, pod zidinama grada Srebrenika na obroncima Majevice, tadašnji bosanski ban Stjepan II Kotromanić je uručio poznatu Povelju delegaciji Dubrovačke republike. Ove godine se tako navršava 686 godina od potpisivanja Povelje i prvog spominjanja Srebrenika u historijskim izvorima, a Srebrenik obilježava i slavi 15. februar iz 1333. godine kao jedan od najznačajnijih datuma u svojoj bogatoj prošlosti.

U sklopu svečanosti održana je i promocija statue “Kralja Tvrtka” i mozaika “Starog grada”, autora akademskog kipara Omera Smajlovića iz Srebrenika. O ovim umjetničkim djelima, uz samog autora, na promociji su govorili prof. Sadil Mehmedović i prof. dr. Edin Mutapčić.

Nakon svečanog otvaranja, u prepunoj velikoj sali Doma kulture u Srebreniku održana je i pozorišna predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Tuzle. U pet dana, u sklopu ove manifestacije održat će se i predstave „TU/TAmo“ u izvedbi grupe glumaca iz Srebrenika i „Ludilo udvoje“, u izvedbi Dramskog studija iz Kaknja. Upriličiti će se i promocija knjige „Sokol“, autora Hajrudina Delića, a održat će se i tradicionalni planinarski susreti pod nazivom „Povelji u pohode“.

Nosilac svih aktivnosti u sklopu ove manifestacije je JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, a generalni pokrovitelji su Općina Srebrenik i općinski načelnik Nihad Omerović.

Izvor: srebrenik.ba