Naslovna - Srebrenik - Održano javno predstavljanje novoosnovane fondacije "Jasmina" u Srebreniku

Održano javno predstavljanje novoosnovane fondacije "Jasmina" u Srebreniku
10.

Objavio: Armin Tufekcic | Thursday 01. November 2018. u 10:10 sati | Pregleda: 4968

Pred skoro 200 sugrađana u Plavoj sali Centra za kulturu i informisanje u Srebreniku, dana 27.10.2018. godine, održano je javno predstavaljanje i Press konferencija novoosnovane humanitarne fondacije "Jasmina". Cilj djelovanja Fondacije jeste pomoć u liječenju djece i mladih oboljelih od leukemije i karcinoma, a čije porodice i roditelji nisu u mogućnosti djeci obezbijediti skupe lijekove i odlazak u inostranstvo na specijalističke klinike. U svom nadahnutom izlaganju predsjednica fondacije, gospođa Senada Ibrić, obećala je da će Upravni odbor od sedam članova, zajedno sa njom učiniti maksimum napora na obezbjeđivanju novčanih sredstava fondu iz kojeg će se plaćati troškovi liječenja i lijekovi za djecu i mlade. Država i naš zdravstveni sistem nisu u mogućnosti obezbijediti kvalitetne tretmane i liječenje za djecu, pacijente oboljele od leukemije i karcinoma, te je potrebna šira društvena uključenost, senzibilnost i angažovanje svih stanovnika naše domovine na formiranju fonda koji će se stalno puniti novčanim sredstvima.

Računa se na donacije i pomoć privrednih subjekata i javnih institucija, ali i novčane priloge građana koji će se moći uplaćivati na broj računa fondacije, ili pozivom na poseban - humanitarni broj telefona. Inicijator osnivanja i utemeljitelj fondacije "Jasmina", gospođa Indira Ćosić - Smajlović, a koja je i član Upravnog odbora fondacije, u govoru je istakla  da je njen san ostvaren, te da se nada da niko od roditelja neće proći put kojim je ona prošla sa svojom četrnaestogodišnjom kćerkom, rahmetli Jasminom, boreći se godinama sa opakom bolešću i karcinomom kostiju. Rekla je da je njena Jasmina danas tu prisutna, i biće tako dok je god fondacija "Jasmina" aktivna. Svoju bol, tugu i životnu priču Indira je opisala i u knjizi "Zašto ne volim juli, moja Čupavice", gdje je kako reče "oživjela" svoju Čupavicu, kćerku Jasminu, opisujući tegoban i težak put kojim su zajedno prolazile. Svjedočenje je to majke koje simbolizuje i borbu za zdravlje i život svoga djeteta i svake majke ovoga svijeta. 

Zvaničnom predstavljanju ove fondacije uz brojne građane Srebrenika prisustvovali su i općinski načelnik Nihad Omerović te novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Cjelokupni snimak sa ovog predstavljanja novoosnovane fondacije "Jasmina" možete pogledati na linku:

Izvor: radiosrebrenik.ba