Naslovna - Srebrenik - Svečano obilježena godišnjica srebreničkih ratnih brigada

Svečano obilježena godišnjica srebreničkih ratnih brigada
brdske i 211.

Objavio: Armin Tufekcic | Monday 17. September 2018. u 08:27 sati | Pregleda: 3941

 

Postrojavanjem na gradskom šetalištu ispred centralnog spomenika stradalim braniteljima, svečano je obilježena godišnjica formiranja 212. brdske i 211. oslobodilačke brigade Srebrenik. Svečanosti su, uz bivše borce i predstavnike boračkih udruženja, prisustvovali i predstavnici političkog, privrednog, kulturnog i vjerskog života općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona.

U znak sjećanja na one koji su za odbranu domovine položili svoje živote, brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje poginulim braniteljima u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Nakon toga u prostorijama Doma kulture održana je i svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na herojstvo srebreničkih branitelja koji su boreći se na ratištima širom BiH dali nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine.

Na prve dane organizovanog otpora agresiji na BiH i formiranje srebreničkih ratnih brigada podsjetio je ovom prilikom Abdurahman Fazlić, ratni komandant 212. brdske brigade Srebrenik. U svom obraćanjiu posebno je naglasio da je kroz ove dvije brigade u toku rata prošlo više od 8.000 boraca, od kojih je njih preko 200 dalo svoje živote za odbranu BiH. Mnogi od njih, istakao je Fazlić, nagrađeni su brojnim priznanjima, a četvorica boraca srebreničkih brigada odlikovana su i najvišim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“.

Učesnicima svečane akademije obratili su se i Ibrahim Zukić, predsjedavajući Općinskog vijeća Srebrenik, Nermin Tursić, savjetnik općinskog načelnika i Jakub Suljkanović, premijer Vlade TK. U svojim obraćanjima posebno su naglasili da se ovakvim manifestacijama brani dostojanstvo odbrambeno-oslobodilačkog rata i ujedno čuva uspomena na heroje i obične bosanske ljude koji su goloruki stali u odbranu svoje domovine.

Za iskazano herojstvo i izvanredan doprinos u odbrani domovine „Zlatnim plaketama“ posthumno su odlikovani Admir Omeragić, Novalija Dorić, Sead Kurtić, Ahmet Halilović, Vanes Mujić, Esad Ibrišimović i Nermin Salihbašić. Na prijedlog Organizacije šehida i poginulih boraca Srebrenik Zlatna plaketa dodijeljena je i demobilisanom borcu Muharemu Musiću i firmi „Aksemont“ Srebrenik. Prigodinim pjesmama i recitalima posvećenim Bosni svečanu akademiju uveličali su i učenici Mješovite srednje škole Srebrenik.

Izvor:radiosrebrenik.ba