Naslovna - Srebrenik - Senzacija - U Srebreniku pronađeno arheološko nalazište

Senzacija - U Srebreniku pronađeno arheološko nalazište
Tom prilikom pronađeno je oko pedeset predmeta izrađenih od bronze (sjekire, igle, srpovi, narukvice, ostaci ćupova i drugi predmeti).

Objavio: Sead Ahmetbegovic | Friday 20. May 2016. u 15:58 sati | Pregleda: 14465

Jasmin Buljubašić  iz Srebrenika, kopajući zemlju za cvijeće, nedavno je pronašao vrlo vrijednu arheološku ostavu na lokalitetu Markuše, Općina Srebrenik. Tom prilikom pronađeno je oko pedeset predmeta izrađenih od bronze (sjekire, igle, srpovi, narukvice, ostaci ćupova i drugi predmeti). Danas je upriličena  primopredaja istih općini Srebrenik, za potrebe Zavičajne muzejske zbirke. Pronađeni eksponati su iz perioda BRONZANOG DOBA starosti između 3.000 – 3.200 godina, odnosno nastali su negdje između 1.200 – 1.000 godine stare ere. Prema prvim analizama mogu se svrstati u oruđa i oružja koje se koristilo na području sjeverne Bosne i Slavonije tokom navedenog perioda – pripadajući KULTURI POLJA SA ŽARAMA. Ovim otkrićem upotpunjen je mozaik o veoma dinamičnom i živom bronzanmo dobu na ovim prostorima.

 

Radi se o jednoj od najznačajnijih zbirki pronađenih poslije rata na području BiH, a na području TK je bez presedana u poslijeratnoj arheološkoj nauci.

Tim povodom je održana i press konferencija na kojoj su govorili:

doc. dr. sci Edin Mutapčić, (univerzitetski profesor,) - važnost predmetnog pronalaska sa aspekta historijskog kontinuiteta prostora koji obuhvata općina Srebrenik ;

dr. sci. Nihad Omerović (načelnik Općine Srebrenik) - „Značaj navedenih pronalazaka za Općinu Srebrenik i ideja izgradnje Zavičajne muzejsko-galerijske zbirke.

Jasmin Buljubašić (pronalazač artefakata) – „Kako je došlo do pronalaska“ ;

Benjamin Bajrektarević, prof. (direktor Zavoda za zaštitu spomenika i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona) – „Pronalasci novih lokaliteta kulturno-historijske baštine na području općine Srebrenik i potreba njihove valorizacije u nauci“;

Edin Šaković (prof. – voditelj Zavičajne zbirke u Gračanici) – „Značaj pronalaska za BH arheološku nauku“ ;

Almir Mutapčić (bachelor arheologije) – „Vremensko i geografsko datiranje navedenih pronalazaka“;

Pogledajte video prilog: