Naslovna - Srebrenik - U Srebreniku položen kamen-temeljac prve zgrade socijalnog stanovanja

U Srebreniku položen kamen-temeljac prve zgrade socijalnog stanovanja
, gdje se sastao s općinskim načelnikom Nihadom Omerovićem i njegovim saradnicima.

Objavio: Armin Tufekcic | Wednesday 12. September 2018. u 09:26 sati | Pregleda: 3545

Federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić danas je posjetio općinu Srebrenik., gdje se sastao s općinskim načelnikom Nihadom Omerovićem i njegovim saradnicima. Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj problematici stambenog zbrinjavanja prognaničkih porodica i socijalno ugroženih lica na području srebrneičke općine. Razgovarano je i o pripremama za realizaciju projekta izgradnje prvih zgrada socijalnog stanovanja na području ove općeine koje će se graditi u naseljima Špionica i Tinja.

Nakon sastanka, u krugu izbjegličkog naselja u Špionici održana je prigodna svečanost u povodu polaganja kamena temeljca prve zgrade socijalnog stnaovanja za potrebe smještaja prognaničkih porodica i socijalno ugroženih lica. Učesnicima svečanosti obratili su se načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović, predsjedavajući OV Srebrenik dr. Ibrahim Zukić, predstavnik raseljenih lica Akif Ahmetović i federalni ministar raseljenih lica Edin Ramić. Nakon toga svečano je položen kamen-temeljac prve zgrade socijalnog stanovanja u Srebreniku, čime je ozvaničen početak radova na izgradnji nove stambene zgrade.

Stambena zgrada koja će se graditi na mjestu nedavno porušenog dijela izbjegličkog centra u Špionici, raspolagat će sa 62 stana u koje će se smjestiti izbjeglice i druge socijalno ugrožene osobe koje borave u izbjegličkom naselju u Špionici. U izgradnju nove stambene zgrade, rečeno je na svečanosti, uložit će se 3.468.124 eura, od čega su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 1.519.841 eura, dok učešće općine Srebrenik iznosi 1.948.283 eura. Radove izvode firme „Gromeks“ Srebrenik i „Tehnograd company“ Tuzla, čije su ponude bile najpovoljnije na tenderu kojeg je raspisalo Federalno ministarstvo raseljenih lica, a prva zgrada socijalnog stanovanja na području ove općine trebala bi biti završena do kraja naredne godine. Na svečanosti u Špionici njavljen je i skori početak izgradnje još jedne zgrade socijalnog stanovanja u srebreničkom naselju Tinja koja će raspolagati s 21 stanom, a koja će se graditi po istim principima kao i zgrada u Špionici.

Završetkom ovih stambenih zgrada, rečeno je na svečanosti, izbjeglice i druga socijalno ugrožena lica će nakon 25 godina provedenih u neuslovinim prostorijama izbjegličkog kampa, dobiti adekvatne stanove. Zgrade socijalnog stanovanja u Srebreniku grade se u sklopu projekta „Zatvaranje kolektivnih centara – CEB-II“ koji se provodi u 45 gradova i općina u BiH, a finansira se sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. U sklopu ovog projekta izgradit će se 82 stambene zgrade s ukupno 2.611 stanova, a njegovim završetkom stvorit će se preduslovi za zatvaranje 121 kolektivnog centra s više od 7.200 prognanika.

Izvor: radiosrebrenik.ba