Naslovna - Srebrenik - Kurban-bajramska poruka 1439.h.g. glavnog imama MIZ Srebrenik

Kurban-bajramska poruka 1439.h.g. glavnog imama MIZ Srebrenik
h.

Objavio: Armin Tufekcic | Monday 20. August 2018. u 13:16 sati | Pregleda: 3302

 

Poštovana braćo i sestre u vjeri,

Pred nama su mubarek dani Kurban-bajrama 1439.h.g. To su dani Arefata i telbijje, tekbira i dove, dani žrtve, solidarnosti  i suosjećanja.
Zahvalni smo Gospodaru svjetova što smo u prilici iznova osjetiti ljepotu ovog velikog muslimanskog blagdana u kojem prepoznajemo veličinu Allahove milosti, odslikanu kroz oprost darovan milionima hadžija okupljenih na Arefatu  i veličinu žrtve onih koji su odlučili da dijelom svog imetka zasluže oprost od grijeha i žrtvovanjem kurbana u ime Uzvišenog Allaha, pomognu one kojima je pomoć potrebna.
Ovaj  veliki blagdan nas uvijek iznova podsjeća  na veličinu  Ibrahimove a.s. kušnje s porodicom koja je do kraja i s uspjehom iznijela sve što je pred njih život donio, noseći svoje životno  breme i pritom pokazujući visoki stepen vjernosti i odanosti Stvoritelju.  Iz njegovog primjera učimo  da velike nagrade traže veliku žrtvu, na što nas Gospodar svjetova u Kur'anu podsjeća: „Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne žrtvujete od onoga što vam je najdraže“.  (Ali Imran,92)
Inspirišući se kurbanbajramskim porukama u vremenu naših iskušenja, ponesimo  i mi svoje životno breme, snagom  naše vjere i požrtvovanošću  crpimo duhovnu snagu sa bajramskoga vrela, koja će se ulijevati u pobožna srca i pokorne duše, natapajući našu vjeru i snažeći porodično, rodbinsko, komšijsko i prijateljsko zajedništvo.
Neka bajramska radost ozari naša srca, osvijetli naše domove i naše životne staze.
Gospodara svjetova molimo da nam upotpuni našu bajramsku radost primanjem naših bajramskih ibadeta i svih naših dobrih djela.
Podijelimo bajramsku radost sa svojom braćom i sestrama, svojim porodicama, prijateljima i komšijama, a svoje umrle obradujmo dovom.
Dijeleći bajramsku radost sa svim muslimanima i muslimankama, u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik upućujemo najiskrenije čestitke povodom nastupajućih Kurban-bajramskih blagdana sa željom da nam predstojeći bajramski blagdani donesu istinsko zadovoljstvo ovog i budućeg svijeta.

Bajram šerif mubarek olsun! 

Glavni imam Refik-ef. Hodžić