Naslovna - Srebrenik - U Srebreniku obilježen 'Dan hidžaba'

U Srebreniku obilježen 'Dan hidžaba'
Svjetski dan mahrame obilježava se prvog februara.

Objavio: Armin Tufekcic | Friday 02. February 2018. u 12:26 sati | Pregleda: 4295

Aktiv žena Medžlisa IZ-e Srebrenik je u povodu svjetskog dana hidžaba realizirale su brojne aktivnosti, te na takav način obilježile svjetski dan hidžaba i iskazale podršku svim majkama i sestrama koje nose hidžab. Svjetski dan mahrame obilježava se prvog februara. Prvi put u svijetu obilježen je 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da stave mahramu na jedan dan i dožive to iskustvo. Cilj obilježavanja bio je i da se skrene pažnja na predrasude u vezi s mahramom i neugodna iskustva kojima su izložene žene s mahramom. Također, na ovaj dan u preko 140 zemalja u svijetu nastoji se u pravom svjetlu prikazati mahrama, koji je obaveza muslimanki. Već petu godinu zaredom Dan hidžaba se obilježava i u Bosni i Hercegovini gdje, i pored značajnog broja žena s mahramom, hidžab ili mahrama se smatra nepoželjnom u određenim mjestima i državnim institucijama.

Tim povodom Aktiv žena Medžlisa IZ-e Srebrenik su u četvrtak, 01. februara 2018. godini organizirale niz aktivnosti na temu "Hidžab moj ponos, moj izbor".

One su pored toga što su dijelile mahrame majkama štampale i letke podrške ženama pod hidžabom. Na letcima je ispisan tekst o Danu hidžaba kojim se pozivaju sve učenice, radnice, žene domaćice i ostale žene muslimanke da na ovaj dan (1. februar - Svjetski dan hidžaba) nose mahramu. Organizirale su i druženje tim povodom uz podsjećanje na stare običaje, pravljenjem ćetenije, kako bi istakle važnost hidžaba. Tim povodom nosilac aktivnosti aktiva žena Medžlisa IZ-e Srebrenik muallima Edina Mujkić je održala predavanje na temu hidžaba. Ovo je važan datum za sve muslimane, htjele smo skrenuti pažnju na važnost mahrame-istakla je Mujkić.

Druženje su nastavile u bosanskoj sobi Medžlisa uz kolače i kahvu te učeći ilahije i kaside.

,

Tekst i foto: Damir Babajić