Naslovna - Srebrenik - Knjiga 'Gluho doba' promovisana u Srebreniku

Knjiga 'Gluho doba' promovisana u Srebreniku
, održana je u sali Medžlisa IZ-e Srebrenik u petak, 12.

Objavio: Armin Tufekcic | Tuesday 16. January 2018. u 10:55 sati | Pregleda: 3302

Promocija knjige „Gluho doba“, autorice Hasibe Saračević, prof., održana je u sali Medžlisa IZ-e Srebrenik u petak, 12.1.2018.godine, poslije akšam-namaza. Promocija je počela učenjem odlomka iz Kur'ana, a odlomak je proučila Nedžada Junuzović. Na početku promocije u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik prisutne je poselamila Edina Mujkić, koordinatorica za brak i porodicu pri Medžlisu IZ-e Srebrenik. Ona se zahvalila prisutnim vjernicama na odzivu te istakla važnost ovakvih svečanosti, te istakla kontinuitet rada Odjela. O knjizi „Gluho doba“ prvo je govorila Emira Kavazović, prof., koordinatorica Medžlisa IZ-e Gradačac i recezent ovog djela. Ona je naglasila kako je autorici glavni oslonac bila majka, čestita i pobožna žena koja je sve posvetila radu, odgoju i brizi za porodicu.

Autorica knjige „Gluho doba“ Hasiba Saračević je govorila o svom životu, djetinjstvu, periodu školovanja opisujući one najtananije detalje halova koje joj pritišću srce zbog gafleta (nemara) njenog oca, ali i snazi njene majke, snazi njene dove i svoje želje da unatoč halovima kroz koje je još u djetinjstvu prolazila svoj život ispuni vjerom, znanjem i najljepšim ahlakom. Metafora samog naziva knjige „Gluho doba“ poveznica je sa onim gluhim dobom autoričinog djetinjstva, ali i današnjim gluhim dobom modernosti koje pred očima svih nas ne daskama života igra predstave sa najjačim adutima, uzima nam vrijeme, opija nas nebitnošću i prolaznošću. Prvo gluho doba autorica je pobijedila iskrom nade koju je ponijela iz mekteba, dok ovo današnje gluho doba pobjeđuje iskrom dobra koju nosi kud god hodi. Polazna tačka njenih pobjeda bio je mekteb. Mekteb kao okosnica njene nade danas je postao izvor nade drugih, a sve kao produkt njene namjere i želje da u gluhom dobu očuva riječ istine.

Promociju su učenjem ilahija i kasida uljepšale Amina Čizmić, Edisa Čizmić i Jasmina Džaferović. Odlomke iz knjige čitala je Selma Osmanović. Poslije promocije knjige posjetiteljke, zajedno sa gostima iz Lukavca i Gradačca, te sa autoricom nastavile su druženje u bosanskoj sobi Medžlisa uz kahvu i kolače.

Tekst i foto: Damir Babajić