Naslovna - Srebrenik - Historijski čas o Danu državnosti za polaznike mektepske nastave džemata Babunovići

Historijski čas o Danu državnosti za polaznike mektepske nastave džemata Babunovići
Mujkićem i predsjednikom džematskog odbora Safetom Sarajlićem povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine posjetili su značajna mjesta u historiji BiH.

Objavio: Armin Tufekcic | Monday 27. November 2017. u 12:24 sati | Pregleda: 3402

Polaznici mektepske nastave džemata Babunovići, Medžlis IZ-e Srebrenik, njih 70, zajedno sa imamom i muallimom Ahmed-ef. Mujkićem i predsjednikom džematskog odbora Safetom Sarajlićem povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine posjetili su značajna mjesta u historiji BiH. Tim povodom posjetili su općinu Gradačac, kulu Husein Kapetana Gradaščevića, Ljiljan-banderu i oklopni voz koji  imaju značajnu  simboliku u proteklom ratu.

- U sklopu plana i programa mektepske nastave džemata Babunovići svake godine uvrstimo obilazak i historijski čas u nekom od značajnih mjesta u BiH koji imaju simboliku. Pokušavamo obilježiti sve značajne datume kako u islamskom kalendaru tako i značajne datume naše domovine BiH. Ove godine odlučili smo posjetiti općinu Gradačac i njene znamenitosti koji su od izuzetnog značaja u historiji BiH, kao npr. oklopni voz, koji je simbol odbrane bedema države, ili Ljiljan-bandera, gdje su se vodile značajne bitke, gdje su pali mnogi  životi. - istakao je efendija Mujkić. On je dodao da mu je važno i to da mektepska djeca znaju o proteklom ratu te da znaju da je na prvom zasijednanju ZAVNOBIH-a, 25. novembra 1943. godine, donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, da su potvrđene njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Prilikom obilaska ovih značajnih mjesta muallim Ahmed-ef. je govorio o značaju Dana državnosti, o značaju ovih mjesta u Gradačcu, o njihovim nastancima, borbenom putu, borcima, starješinama, poginulim borcima, zlatnim ljiljanima. Kazivao im je i o Husein Kapetanu Gradaščeviću i njegovoj ulozi i doprinosu za BiH.

- Cilj ove i sličnih aktivnosti na polju mektepske nastave je podizanje svijesti učenika o značaju i važnosti državnih praznika, pamćenje historije, te da znaju o onome što se dešavalo u Srebrenici u proteklom ratu, o Potočarima, šehidima, i svemu onome što je obilježilo protekli period rata. - istakao je efendija Mujkić.

Tekst i foto: Damir Babajić