Naslovna - LifeStyle - Slušanje loših vijesti uzrokuje stres i uništava radni elan

Slušanje loših vijesti uzrokuje stres i uništava radni elan
 Naučnici, takođe, ističu da loše vijesti koje čujemo ujutro  direktno potkopavaju naš radni elan pa samim tim i našu produktivnost na poslu.

Objavio: Elvisa Kavgic | Tuesday 22. September 2015. u 13:38 sati | Pregleda: 3356

Nedavno američko istraživanje, objavljeno u časopisu Harvard Business Review, otkriva da nas konzumiranje negativnih informacija čini depresivnijim i manje produktivnim. Naučnici, takođe, ističu da loše vijesti koje čujemo ujutro  direktno potkopavaju naš radni elan pa samim tim i našu produktivnost na poslu.

Na radiju, informativnim kanalima, aplikacijama, novinama, Facebooku – svuda smo izloženi vijestima koje su mahom negativne budući da onih dobrih nekako ima sve manje. Naučnici su podijelili 110 “konzumenata” jutarnjih vijesti u dvije grupe od kojih je jedna nakon buđenja bila podvrgnuta 10- minutnom slušanju deprimirajućih novosti, dok je druga tokom tri minuta pratila pozitivne informacije.

Šest sati kasnije, svako od učesnika eksperimenta odgovarao je na upitnik kako bi se ustanovilo da li je i koliko stresiran, osnosno spokojan.

Test je pokazao da osobe izložene “lošim vibracijama” imaju 27 posto više šansi da tokom dana budu deprimirane ili pod stresom. Istraživači nam svakako ne savjetuju da se ne informišemo, ali nam preporučuju da, u očekivanju da se sukobi smire, a vlade svima obezbijede dobro plaćeni posao, ne uključujemo radio i televiziju čim se probudimo, ili da barem biramo “pozitivnije stanice i kanale”.