Naslovna - Srebrenik - Otvorena centralna izložba "Bosna u vrijeme Kulina bana"

Otvorena centralna izložba "Bosna u vrijeme Kulina bana"
08.

Objavio: Armin Tufekcic | Wednesday 02. September 2015. u 09:13 sati | Pregleda: 2025

U organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, Općine Srebrenik i BZK "Preporod" Srebrenik, 29.08.2015. godine, među zidinama srebreničke Gradine, je obilježeno 826 godina Povelje Kulina Bana.

Izložbu pod nazivom "Bosna u vrijeme Kulina bana" otvorio je direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine mr. Adamir Jerković. Šesnaest eksponata govore o vremenu srednjovjekovne bosanske države i njenom vladaru Kulinu banu koji je na današnji dan 29. avgusta 1189. napisao čuvenu Povelju Kulina bana, čiji se originali čuvaju u Dubrovačkom arhivu i u Senkt Petersburgu. Govoreći o značaju Povelje Kulina bana Adamir Jerković je kazao da je to prvi diplomatski akt i rodni list bosanske državnosti napisan na narodnom bosanskom jeziku.

''Podsjećajući na Kulina bana mi svjedočimo našu hiljadugodišnju historiju i optimizam koji je vladao na bosanskom dvoru u pogledu budućnosti države. U postupku Kulina bana koji se morao odreći bogumilstva 1203. godine treba posmatrati bosansku mudrost da se ne udara glavom o tvrd zid ako to neće donijeti nikakav rezultat. Pametnije je bilo čekati, odreći se jedne ideje zbog najvažnijeg interesa, očuvanja države'', rekao je Jerković. Dodao je da tako ''i mi danas, s mudrošću moramo pristupati aktuelnoj bosanskoj i evropskoj stvarnosti, svjesni da nekada treba negdje popustiti, nekada negdje zategnuti, sve dok ne dođemo do željenog cilja''. ''A željeni cilj je Bosna i Hercegovina, slobodna zajednica ravnopravnih naroda koji žive i rade u njoj'', rekao je između ostalog, Adamir Jerković, podržavši ideju da se Kompleks Starog grada Srebrenika pretvori u spomen državnosti Bosni i Hercegovini.

U prigodnom programu posvećenom Kulinu banu govorili su još predsjednik Preporoda u Srebreniku mr. NeminTursić, prof. dr. Edin Mutapčić i profesor Mirza Suljagić, koji su zahvalili Arhivu Federacije za promovisanje nezavisne i slobodne Bosne i Hercegovine. Sva trojica su istakli da je Bosna još u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara.

Prisutni su imali priliku uživati i u kraćem kulturno-zabavnom programu u izvedbi grupe talentiranih mladih umjetnika iz Srebrenika, uz posebno zalaganje profesorice Kimete Buševac.

Izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana”, čiji je autor Admir Hadrović, će biti otvorena do 10.09.2015. godine u “Kafe Galeriji” Doma kulture Srebrenik od 8:00 do 21:00 sati.

Izvor: srebrenik.ba