Naslovna - Tehnologija - Najavljen Windows Phone 8.1

Najavljen Windows Phone 8.1
1.

Objavio: Sead Ahmetbegovic | Thursday 03. April 2014. u 10:55 sati | Pregleda: 2854

Microsoft je na konferenciji Build najavio Windows Phone 8.1. OS donosi nekoliko značajnih novosti, te pregršt manjih promjena i poboljšanja.

Možda najtraženija nova mogućnost je Action Center o kojem smo već pisali. Kao i na konkurentskim platformama, notifikacijama se pristupa povlačenjem prsta s gornjeg ruba ekrana. Osim notifikacijama, Action Center nudi i pristup kraticama za uključivanje i isključivanje pojedinih funkcionalnosti (npr. Wi-Fi ili Bluetooth).

Također, značajan je i dodatak „digitalnog osobnog asistenta“Cortana. Ova će funkcionalnost u početku biti dostupna u beta obliku, a nudi funkcionalnosti poput glasovnog dodavanja kalendara, podsjetnika i zadavanja naredbi aplikacijama koje će se u sustav moći integrirati putem API-ja. 

Novost je i mogućnost dodatne personalizacije uređaja, a u prvom redu postavljanja pozadinske slike na pločice početnog ekrana. Iako funkcionalnost predstavlja odstupanje od početne ideje (Metro dizajn), neke će veseliti. Također, moguće će biti i povećati gustoću prikaza pločica, te na taj način dobiti prikaz u više stupaca, odnosno redaka. Kratko je demonstrirana i mogućnost potpune izmjene dizajna zaključanog ekrana.
Poboljšanja je dobila i tipkovnica koja sada nudi pisanje riječi bez podizanja prsta s ekrana (kao Swype). Prema viđenom, sustav radi jako dobro, a oboren je i rekord u brzini pisanja za Guinessa. Internet Explorer 11, između ostalog, sada sinkronizira podatke s preglednikom na računalu.
Najavljena su dva nova partnera koji će u ponudi imati Windows Phone 8.1 uređaje – Prestigio i Micromax. S obzirom da je OS postao besplatan, možemo očekivati još uređaja i ostalih proizvođača.
Windows Phone 8.1 će postati dostupan krajnjim korisnicima u obliku nadogradnje kroz nekoliko mjeseci. Programeri (točnije, bilo tko s računom na App Studiju) će pristup OS-u dobiti do kraja mjeseca.

Preuzeto sa: www.bug.hr