Naslovna - Tehnologija - Tko je tu zbog love, a tko zbog ideala?

Tko je tu zbog love, a tko zbog ideala?
Na nešto više od 300 milijuna stanovnika u SAD-u, prema podacimaameričke Nacionalne druge za zaštitu od požara (NFPA) u periodu od 2003.

Objavio: Sead Ahmetbegovic | Monday 31. March 2014. u 14:47 sati | Pregleda: 3810

Baterijski Model S - gori k'o pravi!

Navodno su zapaljenja benzinskih automobila u prometnim nesrećama i van njih relativno uobičajena pojava. Na nešto više od 300 milijuna stanovnika u SAD-u, prema podacimaameričke Nacionalne druge za zaštitu od požara (NFPA) u periodu od 2003. do 2007. bilo je u prosjeku 287.000 slučajeva zapaljenja vozila godišnje, a prošle godine ih je bilo neuobičajeno malo – „samo“ 200.000. U prosjeku u zapaljenom automobilu u SAD-u umre jedan čovjek dnevno.

S druge strane, Teslin Model S do sada je imao dva požara u dvije nesreće, a oba puta uzrok je bio isti – strano tijelo je penetriralo pod vozila i ušlo u prostor s baterijama (putnička kabina je u oba slučaja zadržala integritet i nije penetrirana) gdje je izazvalo požar. Kao što znamo, li-ionske baterije imaju tendenciju zapaliti se i u slučajevima gdje bi neka druga baterijska tehnologija u najgorem slučaju „kurcšlusala“, ali za sada su jedino tehnički realno rješenje za potrebe skladištenja velike količine električne energije u najmanjoj mogućoj baterijskoj masi. Usput, baterije Modela S mase su oko 550 kilograma, ali je energija smještena u njih otprilike tek 10% energije koje sadržava 55 kilograma benzina. Dakle, baterijska tehnologija treba još uvelike napredovati.

Prema podacima sa foruma Tesla Motorsa, svi Modeli S proizvedeni do rujna prošle godine godišnje naprave oko 360 milijuna kilometara godišnje, što bi do sada iznosilo nešto manje od milijardu kilometara za svih 16.000 ovih vozila na cestama. Prema NFPA-ovim podacima, kod klasičnih vozila jedno zapaljenje dolazi na milijardu prijeđenih milja (oko 1,6 milijardi kilometara) pa su u tom smislu i ova dva požara Modela S u prosjeku češća nego kod klasičnih vozila koja kao gorivo koriste ugljikovodike.

Ipak, usprkos tome, nedavna reakcija Tesle na dva incidenta u kojima nije bilo ni smrtno stradalih ni opečenih govori nam da postoje oni koji su u svom poslu i zbog ideala, a ne samo radi novaca. Svi Modeli S proizvedeni nakon 6. ožujka ove godine imat će kao dodatni baterijski štit na donjoj strani automobila, sendvič od dvije aluminijske i jedne titanske ploče koje su prošle test na penetraciju različitim objektima na koje se može naići na cesti.

Snimke testa možete vidjeti ispod bloga Elona Muska na Medium.comu u kojemu objašnjava razloge zbog kojih su se odlučili na ovaj potez.

Elon Musk je čovjek s pozivom. On vjeruje da je tu da donese promjene na bolje, pa pored projekata koji su mu donijeli materijalnu korist (PayPal, ponajprije) , tu su i oni koji su totalno besplatni  i stavljeni u javno vlasništvo, poputHyperloopa  (pisali o njemu u prošlogodišnjem Bugu), te onih koji pokušavaju spojiti solidan poslovni model s brigom za širu zajednicu, poput SolarCityja ili SpaceX-a koji tek odnedavna i nešto zarađuje.

Međutim, ono što je bitno uočiti je da se može biti društveno odgovoran i imati uspješan poslovni model i da tehnološki entuzijazam i humanistička načela nisu prepreka uspješnom poslovanju. Dapače, po svemu sudeći – na dulji rok se isplate.

Stoga, dajte nam više onih koji su u poslu i zbog ideala, a ne samo zbog love.

Preuzeto sa: www.bug.hr